Rex Ilusivii - by Petar Janjatovic

Mitar Subotic Suba je svoj muzicki rad predstavio pod pseudonimom Rex Illusivii. Rodjen je 1961. godine. Diplomirao je na Akademiji Umetnosti u Novom  Sadu, na odseku za kompoziciju i orkstraciju. Svoje zanimanje za alternativnu muziku pokazuje jos tokom studija i odlazi u Radio Beograd na kurs elektronske muzike kod saksofoniste Pola Pinjona, Engleza na privremenom radu u Beogradu. Tada radi svoje prve snimke bazirane na sintesajzerima i elektronici. Njegovi sledeći radovi mogli su da se cuju u emisiji  "Novi vidici - jedna druga jugoslovenska pop scena" Radio Novog Sada koju je vodio Dragan Gojkovic. Rex Ilusivii je za svaku emisiju pravio novu muzičku temu i tek je posle godinu dana otkrio svoj identitet. Zatim se predstavio nastupima u Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Subotici.

Njegov snimak Zla kob objavljen je na kompilacijskoj ploci "Ventilator Vol. 1" (PGP RTB 1983.), a pesma "Arabia" sa Igorom Popovicem iz grupe Jakarta na ploci "Ventilator Vol. 3" (PGP RTB 1985.). Paralelno je saradjivao sa Milanom Mladenovicem, Margitom Stefanovic, Marinom Perazic, Massimom Savicem i sa njima je snimio pesme koje su postale pravi radijski hitovi. Sa Milanom je uradio efektnu obradu "Sex Machine" iz repertoara Dzemsa Brauna (James Brown), za Marinu Perazic je komponovao pesmu "Plava jutra" , ali ti materijali nikada nisu objavljeni. Na koncertnom disku "Bez struje" (MTS Records) snimljenom na unplugged nastupu u Sava centru januara 1994. godine zabelezena je pesma "Plava jutra" u izvodjenju glumice Ane Sofrenovic. Svoj debi LP "Disillusioned" Subotic je dobio zahvaljujuci angazovanju Vitomira Simurdica iz Radio Novog Sada. Ploca je izasla 1987. godine povodom trideset godina emitovanja emisije "Randevu s muzikom" . Na snimanju su ucestvovali Milan Mladenovic, Uros Secerov, Massimo Savic, Zoran Radomirovic- Svaba i pijanistkinja Branka Parlic. Muziku je radio Subotic, a tekstove Milan Mladenovic. Na ploci se nalazi tema "Thanx Mr. Rorschach-ambijenti na muziku Erika Satija" , posvecena radu ovog cuvenog francuskog kompozitora. Satijeve klavirske kompozicije koristio je po principu Rorsahovog testa u psihologiji, tako sto je naslonjen na Satijev rad, komponovao sopstvene muzicke asocijacije.

Sredinom osamdesetih godina Subotic se preselio u Pariz, a zatim u Brazil (Sao Paolo). Tamo se brzo uklopio u muzicki zivot, radio je muziku za pozoriste, modne revije, reklame, ali i kao studijski muzicar i producent. U prolece 1994. godine Milan Mladenovic i brazilski muzicari: perkusionista Joao Parahyba, gitarista Fabio Golfeti, pevacice Mariza i Madalena, i on snimili su CD "Angel s Breath" na kome se pored alternativnog zvuka, preplicu brazilski i balkanski folklorni motivi. Materijal su radili puna tri meseca u opustenim uslovima, sklapajuci zanimljive teme "Crv" , "Assassino", "Praia do ventu eternu".

Novembra 1999. godine Subotic je objavio disk "Sao Paulo Confessions" . Taj materijal je u Evropi objavila firma Crammed Discs, u USA Islandlife, u Japanu Sony, a u Brazilu Trama Music. Na disku su pevale Cibelle, Katia B. i Taciana, svirali su jazz gitarista Andre Gerraisatti, perkusionista Joao Parahyba i clanovi grupe Mestre Ambrosio. Deo materijala sa ploce je remiksovao Fil Aser (Phill Asher) i te verzije su objavljene na vinilnom izdanju.


Mitar Subotic je poginuo u pozaru u Sao Paolu 2. novembra 1999. godine na dan kada je odrzana promocija diska "Sao Paulo Confessions". Taj CD je u svetskoj muzickoj stampi dobio veoma povoljne recenzije.

- iz "Ilustrovane Yu Rock Enciklopedije", Geopoetika, 2001; dopunjeno izdanje. Za vise informacija o izdanju, obratite se autoru: peraj@beocity.com

 

Bruce Gillman: Suba - The Work of an Avangardist - (original)

Petar Janjatovic: Rex Ilusivii - iz "Ilustrovane Yu Rock enciklopedije

Nebojsa Krivokuca: In The MoonCage - (original)

Zvonko Ninkov: Odlazak Kralja

Lee Gardner: A Taste of Brasil (Bebel Gilberto Review) - (original)

Petar Janjatovic - "Ulica Iluzija" (magazin "Rock", 1987. godina)

Petar Lukovic - "Angel's Breath Review" (magazin "Vreme zabave", 1994. godine)
Goran Tarlac - Mitar Subotic Suba - Prica o kralju (Reporter, 2002)

 

 
     
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

optimized for IE 4 or higher. 800 x 600