mitar subotic - uknown photographer
ANGEL'S BREATH by Petar Lukovic, "Vreme Zabave ". No. 15, februar 1995

Sudbina je htela da Milan Mladenovic ne doceka objavljivanje svoje, u bukvalnom smislu, poslednje ploce: CD "Angel's Breath" pojavio se posle njegove njegove smrti, sto citavom projektu daje notu one bizarnosti koju samo prokletstvo ume da determinira.

Za one koji ne znaju: album je sniman u Brazilu; u snimanju su, pored Mladenovica (voice, guitar, trumpet, harmonica), ucestvovali Mitar Subotic (keyboards), Joao Parahyba (percussion), Fabio Golfetti (guitar), Taciana Barros (u funkciji: counselor supreme), Marisa Orth (voice) i Madalena (voice); konačno, za adekvatni design bili su zaduzeni (i svoj deo posla sjajno uradili) Zoran Janjetov i Darko Antic.

 

Angel's Breath, odmah valja reci, nikakvih dodirnih tacaka nema sa radom na projektu Ekatarine Velike; rec je o svesnom odbacivanju proslosti, skoku u nesto sasvim nepoznato i egzoticno, u svet ambijentalnih etnostruktura koje izmiču standardima rock'n'rolla na ovim prostorima. Prisustvo Mitra Subotića, vec etabliranog po radovima iz licnog Rex Ilusivii perioda, doprinelo je da album dobije fluidni okvir u kojem su, sasvim slobodno, mogucne sve varijante akcije i protivakcije; kad su se takvoj igri pridruzili Brazilci sa svojom muzickom vizurom - ispostavilo se da Angel's Breath funkcionise kao neka vrsta jam session kompota, dovoljno otvorenog za svakojaka iskustva i atmosfere.


Dovoljno mracnog raspolozenja da se identifikuju vrlo ubitacni i precizni Mladenovićevi tekstovi, citav album predvodi u stanje lake hipnoze i okupljenoscu muzickom strukturom koja nijednog trenutka nije jednoznacna. Milanov glas, ovde koriscen na sasvim drugaciji nacin, albumu daje onaj neophodni "flavour" koji se na poslednjim plocama Ekatarine Velike teško mogao osetiti.
Angel's Breath nije laka, easy going ploča za slušanje; ona zahteva paznju, ucestvovanje, to je album koji korespondira sa slusaocem u onoj meri u kojoj slusalac korespondira sa njom.
Takvih albuma srpski rock'n'roll nije imao; odlaskom Milana Mladenovića plasim se da ih nece ni imati.


Jer, CD Angel's Breath - povremeno vrlo hermetican i zlokobno tmuran - ne samo da je Milanov finalni testament vec i aktuelna refleksija onih prostora na kojima je ziveo i umro (pesma "Crv", recimo).

Potresno.

 

Bruce Gillman: Suba - The Work of an Avangardist - (original)

Petar Janjatovic: Rex Ilusivii - iz "Ilustrovane Yu Rock enciklopedije" (Geopoetika, 2001, dopunjeno izdanje)

Nebojša Krivokuca: In The MoonCage - (original)

Zvonko Ninkov: Odlazak Kralja

Lee Gardner: A Taste of Brasil (Bebel Gilberto Review) - (original)

Petar Janjatovic - "Ulica Iluzija" (magazin "Rock", 1987. godina)

Petar Lukovic - "Angel's Breath Review" (magazin "Vreme zabave", 1994. godine)
Goran Tarlac - Mitar Subotic Suba - Prica o kralju (Reporter, 2002)

 
     
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

optimized for IE 4 or higher. 800 x 600