IN THE MOONCAGE - MITAR SUBOTIC SUBA - 1961-1999 

by Nebojsa Krivokuca

 

Jedna od najvecih svetskih muzickih on-line enciklopedija, All Music Guide (http://www.allmusic.com) belezi, po istrazivanju autora ovog teksta, samo dvojicu muzicara sa prostora bivse SRFJ - Gorana Bregovica i Mitra Subotica - Subu, upravo pod ovim pseudonimom. Ovaj prvi je prisutan zahvaljujuci visegodisnjem radu u inostranstvu, ciji su odjeci bili ocigledni/usicujni i ovde, no pojava Sube, nekada poznatog i pod pseudonimom Rex Ilusivii zaista predstavlja kuriozitet, koliko i priznanje, koje je svakako zasluzio.

 

Stav: Mitar Subotic (rodjeni Novosadjanin, 1961. godine) jedan je od osnovnih stubova necega sto se jos uvek naziva jugoslovenskim rock'n'rollom, uz bendove i ljude poput Lune (Novi Sad), Mizara, Ekatarine Velike, Haustora, Discipline Kicme, Sarla Akrobate i Ramba Amadeusa. Upravo ovi bendovi i ljudi su svojim radom postavili temelje rock'n'rolla kao nacina izrazavanja i kao umetnicke forme, svesno ili nesvesno. Bez gore navedenih imena, jugoslovenska pop, rock'n'roll i ostala muzika nemaju nikakvu autenticnost, koren i stablo, nikakvo jasno civilizacijsko obelezje kulture posmatrane kroz prizmu lokalnog, jos manje kvaliteta. Sticajem okolnosti, sa mnogima od njih je saradjivao i Suba (koristim ovaj alter-ego iz prostog razloga što je Subotic odustao od pseudonima Rex Ilusivii jos 1988. godine, i zato sto su ga prijatelji oduvek zvali tim nadimkom).

 

Prica: Legenda kaze da je Suba svoje prve snimke predstavljao na talasima Radija Novi Sad, u okviru emisije "Novi vidici - Jedna druga jugoslovenska pop scena" pocetkom osamdesetih godina. Nakon godinu dana, i objavljivanja snimka "Zla kob" (jedna od cuvenih "Ventilator" kompilacija), pocinje saradnju sa mnogim bitnim muzicarima, medju kojima su najupecatljivije saradnje sa Milanom Mladenovicem (singl "Sex Machine", obrada Jamesa Browna, 1985., kao i saradnja na snimcima za plocu "Disilusioned", RTV NS, 1987, uz veliko angazovanje Vite Simurdica), Marinom Perazic (fantasticna "Plava jutra"), Igorom Popovicem (ex-Jakarta, singl "Arabia") i Massimom Savicem ("Facedance", sa ploce "Disilusioned"). Pomenuti album donosi i veliki hommage jednom od ociglednih uzora, Eriku Satiu (kompletnu B-stranu albuma cini tema "Thank you, Mr. Rorshach", varijacija na Satijeve teme), cime Suba stvara jednu od retkih konceptualnih ploca jugoslovenske muzike osamdesetih godina (vreme ce pokazati: i jednu od poslednjih, posto je "koncept" izgubio smisao tokom godina koje su dolazile). Na ovom albumu su se pojavile i teme "Courage I & II", sa motivom koji se ponovio na projektu Angel's Breath ("Ja imam kuću da zastitim mlade i sive oci da prikucam u zoru konji na obali reke u jesen blato na cizmama") u razlicitim aranzmanima. Drugacija, pomalo iscasena, ambijentalna muzika gradjena prvnestveno klavijaturom, udaraljkama i prostim sumom koji se gotovo postavlja kao zvuk donela je prijatno, potpuno nekomercijalno izdanje, koje je ipak gotovo nemoguce pronaći, s time da je stampano u svega 500 primeraka, kao i album "La Strada" istoimenog benda koji je producirao iste godine (1987). Nesto ranije, Suba je potpisan kao producent albuma "Bolero" grupe Haustor, dok je tokom tih godina cesto saradjivao i sa raznim pozorisnim rediteljima, radeci muziku za predstave "Jelka kod Ivanovih", "Mara SAD", Nojeva barka", "Plavobradi" itd. Na neki nacin, uradio je sve sto mu je bilo dozvoljeno na ovim prostorima, u okvirima koje je sam sebi zadao.

 

Selidba: Nakon saradnje sa Ekatarinom Velikom, Oktobrom 1864 i drugima, Suba 1988. godine odlazi u Pariz, gde sa Goranom Vejvodom radi na projektu "The Dreambird, In The Mooncage", ambijentalnim albumom (snimci ptica sa Madagaskara, kombinovani sa muzikom koja je izradjena kao "muzika za grad") za koji, izmedju ostalog, dobija i nagradu UNESCO za promociju kulture. Deo materijala iz tog projekta objavljen je 1992. godine u Brazilu, pod imenom "In The Mooncage", nakon kojeg definitivno prestaje da koristi pseudonim Rex Ilusivii. U to vreme Milan Mladenovic i Suba prvi put siroj javnosti predstavljaju "Angel's Breath" koncept, u vidu performansa izvedenog u Parizu.Autoru ovog teksta su pravi razlozi Subinog odlaska, najpre u Pariz a zatim i Brazil nepoznati, ali je gotovo sigurno da je njegovo interesovanje za drugacijim zvucima, muzikom, i svakako uslovima rada bilo presudno. Pretesno, pretesno....

 

Kraj puta:

" ja sam gradjanin sveta
ja kupujem zaborav
brzo brzo brzo
brzo brzo brzo
u grotlo svemira"

("Metak", Angel's Breath)

 

Poslednja dva velika Subina projekta cine album "Angel's Breath" koji je nastao kao rezultat zajednickog rada sa Milanom Mladenovicem i grupom brazilskih muzicara i "Sao Paolo Confessions" (izdanje za Evropu posredstvom cuvene kuce "Crammed Disc"). Dok je na Angel's Breath projektu na fanstastican nacin uspeo da ukrsti Milanov senzibilitet, ogorcenost, i sklonost ka egzibicijama balkanskim i brazilskim folklorom (pesme "Ogledalo", "Crv", "Metak", "Assasino"), stvorivsi jedno od najupecatljivih izdanja te godine, "Sao Paolo Confessions" predstavljaju svojevrsno istrazivanje brazilske muzike i njeno pomirenje sa elektronikom i tek na momente, balkanskim muzickim zaledjem. Na zalost, ovo je bio i poslednji projekat Mitra Subotica koji je u novembru prosle godine (1999.) stradao u pozaru u njegovom studiju, u Sao Paolu.

 

Praia Do Ventu Eternu: Mitar Subotic Suba je svakako jedan od najznacajnijih muzicara, producenata i aranzera sa prostora bivse SFRJ. Svesno odabravsi muziku-na-margini, pop, rock'n'roll ili etno muzike, sada prozvane "world music", Suba je neprekidno eksperimentisao stvarajuci neke od najinteresantnijih muzicko-kulturoloskih fuzija moderne muzike. Iako vec pomalo zaboravljen na ovim prostorima, sto jeste rezultat njegovog dugog odsustvovanja i bavljenja muzikom koja nikada nije preterano zanimala Prosecno Srpsko Uvo, Suba jeste jedan od stubova nosaca zvuka koji se gradio i koji ce se graditi na srpsko-hrvatskom govornom podrucju, sto se moze cuti i na nekim novim snimcima koji dolaze sa ovih prostora, poput kompilacije "Belgrade Cofee Shop", ili poslednjeg albuma Darka Rundeka.

Naravno da se namece pitanje sa kojim muzicarima sveta Subin rad moze da se poredi, ali taj nivo komparacije je u ovom slucaju gotovo nepotreban. Cesta promena ambijenta, pristupa muzici, u kojoj ima malo zvucnih ("Subina Truba" - specificno tamni, demfovani zvuk trube odsviran na klavijaturi "da zvuci kao ranjeni Borhesov tigar") ali pregrst kompozicionih konstanti, zapravo ne trazi poredjenje, jos manje klasifikaciju i u tome je krug insistiranja na autenticnosti konacno zatvoren.

 


Bruce Gillman: Suba - The Work of an Avangardist - (original)

Petar Janjatovic: Rex Ilusivii - iz "Ilustrovane Yu Rock enciklopedije" (Geopoetika, 2001, dopunjeno izdanje)

Nebojsa Krivokuca: In The MoonCage - (original)

Zvonko Ninkov: Odlazak Kralja

Lee Gardner: A Taste of Brasil (Bebel Gilberto Review) - (original)

Petar Janjatovic - "Ulica Iluzija" (magazin "Rock", 1987. godina)

Petar Lukovic - "Angel's Breath Review" (magazin "Vreme zabave", 1994. godine)
Goran Tarlac - Mitar Subotic Suba - Prica o kralju (Reporter, 2002)

 

 
     
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

optimized for IE 4 or higher. 800 x 600